Bahri KILINÇEL bilgi@bahrikilincel.com
KONYADA MEDYA HABERİNİ NASIL SUNUYOR,



KONYADA   MEDYA   HABERİNİ  NASIL SUNUYOR, HALK NASIL  YÖNLENDİRİLYOR

Haber, iktidar seçkinlerinin görüşlerini yansıtmasının yanında, aynı zamanda bir söylem olarak, haber kaynakları, anlatıcı ve hedef kitle arasında kurulan bir diyalogdur. Haberde bakış açısı, herhangi bir eylem ya da söyleme nereden bakıldığının ortaya konulmasıdır.

Konya   basınına  sabahleyin  baktığımızda, Haber ortalama insanın önyargılarını çoğaltarak, gerçekliği olduğu gibi görmesini engellemekte ve kurulu düzeni kabullenmeye yöneltmektedir. Haber  iktidar belediyelerine, iktidarın  atadığı  bürokrat  ve  iktidar  partililerine  aitse manipüle  edilir  ve  yoğun bir iktidar  propagandasına  evrilir.  Halkın  haber  almasında  objektif  ve doğru  haberden  yoksun  bir  habercilik anlayışı  yaratılmış  olup. İktidar  belediyesinde olan    yolsuzluk haberleri verilmez, yandaş  tarikat  ve cemaatin  içinden  yargıya  yansımış  taciz ve  tecavüz  olayları  görmemiş, duymamış, bilmemiş oyunun  bir  parçasıdır.

Siyasal aygıt, bireyleri devletin siyasal ideolojisine uydururken, haber aygıtı, tüm yurttaşları, basın, radyo, televizyon ile günlük milliyetçilik, şovenizm, liberalizm, ahlakçılık, din  vb. dozları ile beslemektedir. Ekonomik  açıdan  yerel  belediyelerden  bolca  reklam  desteği  ile yaşamaya  alışmış  bir habercilik   mübarek  kandil  günleri  öncesinde  siyasi  yöneticiler, belediyelerden  resimli ve  bol bol  islamın  en  güzel  söylemlerinden adeta  resimli gazeteye  dönüşmektedir.

Toplumsal formasyon, ekonomi, politika ve ideoloji olmak üzere olmak üzere üç ana düzeyden meydana gelmektedir. toplumsal formasyonu oluşturan düzeylerden biri olan ideoloji, fikirlerle, özellikle grup ya da hareketin paylaştığı toplumsal, siyasi ve dini düşüncelerle ilgilenmektedir. Ona göre ideolojiler, bir grubun üyelerinin köklü inancıdır. İdeoloji, yanlış bilinç anlamında, popüler, ancak yanıltıcı inançların statükoyu meşrulaştırmak ve işçilerin gerçek sosyo-ekonomik durumlarını gizlemek için yöneten sınıf tarafından aşılanan fikirler anlamında kullanılmaktadır. Bu olumsuz ideoloji kavramı, terimin siyasi kullanımlarında, yani yanlış, yanıltıcı ve aldatıcı inançlar sistemi olarak biz ve onlar kutuplaşmasını, içgrup-dışgrup arasındaki toplumsal çatışmayı öngörmektedir.

İdeolojiler en yaygın şekilde iktidar ve egemenlik gibi grup ilişkileri açısından tanımlanmaktadır. İdeolojiler, iktidar seçkinlerinin iktidarlarını meşrulaştırmak için zihinsel denetim sağlama işlevi görmektedir.

Günümüzde  yaşadığımız  AKP  iktidarının  20 yıldır  değişmemesi, ekonomik ve  sosyal alanda  yaşanan kötü  yönetime  rağmen  hala  halk kitleleri  tarafında  iktidar  umudu  olması  ve  Ana  muhalefet  ve  yavru  muhalefet  güçlerinin  ideolojik  alt yapılarının   yerlerde  sürünmesinin  nedeni  AKP  iktidarının   Dini  bir ideolojik  kavram terimini siyasi kullanımlarında, yani yanlış, yanıltıcı ve aldatıcı, dönüştürerek  yarattığı  sistemi süsleyerek  biz ve onlar kutuplaşma  yaratmasında   yatmaktadır.  Bu  manzarada   günahların  en büyüğü   beslemeli  yerel medyada   ve  Devletten  alınan  kredilerle   halkımızı   sürekli  yönlendiren   ve   manipüle  eden  ulusal  denen  ancak  ulusallıkla  hiç  ilgisi  olmayan  ulusal  basınındır.   BAHRİ  KILINÇEL 

 



Hit: 237 Kayıt Tarihi: 05.04.2024